12.12.06

Fnuck You!

Έπεσε πρόσφατα στα χέρια μου το φυλλάδιο του γνωστού νέου δισκο-βιβλιοπωλείου που άνοιξε στην Αθήνα. Νομίζω ότι ψάχνουν για κορόιδα. Για δείτε το αναλυτικά μαζί μου:



1) Αναρωτιέστε γιατί το πολύπλοκο σύστημα ανταμοιβής με τους πόντους; Να γιατί: Έστω ότι κάνετε αγορές 100€. Το 15% του ποσού (που μετατρέπεται σε πόντους) είναι ...15. Άρα, αφού 10 πόντοι αντιστοιχούν σε 1€, οι 15 πόντοι είναι 1,5€. Άρα, στα 100€ κερδίζεις 1,5€. Δηλ., κέρδος 1,5%. Χμ, δεν ακούγεται και τόσο εντυπωσιακό όταν το λες έτσι, σωστά;

2) -10% σε όλα τα βιβλία. Προσέξτε τους αστερίσκους: εξαιρούνται τα βιβλία που έχουν ήδη έκπτωση. Θυμηθείτε επίσης ότι στα νέα βιβλία (έως 2 χρόνων) ισχύει, κακώς, ενιαία τιμή και το κράτος δεν επιτρέπει έκπτωση μεγαλύτερη του 10% από αυτή. Άρα, άνθρακες ο θησαυρός!

3)-4) Σας κατακλύζουμε με διαφημιστικό υλικό και ανοίγουμε το μαγαζί ειδικά για σας, έτσι ώστε να έχετε το προνόμιο να μας δώσετε τα λεφτά σας με την ησυχία σας! Δε λέω, καλό το να ανοίγουν περισσότερες ώρες τα καταστήματα αλλά δεν είναι και κανένα τρομερό προνόμιο να το ανοίγουν ειδικά για τα μέλη. Ιδίως όταν:

5) Πρέπει να πληρώσεις για να γίνεις μέλος!!! Αν πάρουμε ως μόνη σίγουρη έκπτωση αυτή του 1,5% (με τους πόντους), αυτό σημαίνει ότι για να βγάλεις το κόστος της συνδρομής μόνο πρέπει σε 3 χρόνια να κάνεις αγορές 666,66€ (!!!)

Συμπέρασμα: Please, don't fnuck with me!

Υ.Γ. Δε νομίζω να τα ακούσατε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών αυτά!

4 comments:

Unknown said...

σε πληροφορώ οτι εγώ ήμουν στα πρώτα 500 μέλη και μου έχει έρθει μια χαρά. Έχω βγάλει σε δωροεπιταγές 25€, γιατί γουστάρω ούτως η άλλως να ψωνίζω από το συγκεκριμένο μαγαζί, γιατί δεν είναι απατεώνες σαν τον κοτσόβωλο και παρόλο που είμαι πλήρως ενημερωμένος για θέματα τεχνολογίας τους ρωτάω επίτηδες και παίρνω αντικειμενικότατες συμβουλές. Είναι πλήρως κατατοπισμένοι και οι μοναδικοί πωλητές που ΄χω βρεί να ξέρουν τι είναι το Front Row. Τώρα, για τα βιβλία μη βιάζεσαι να μιλήσεις, αλλά πήγαινε από εκεί. Αν τα βιβλία που έχουν έκπτωση ήδη (ταμπελάκι που λέει πράσινη τιμή, και είναι τα περισσότερα γνωστά βιβλία) και τα βρεις κάπου φθηνότερα σου επιστρέφουν την διαφορά σε κάποιο πολλαπλάσιο (εννοείται δεν θέλω να προκαλέσω ενθουσιασμό εδώ, μάλλον πρόκειται για διπλάσιο) και όσα βιβλία δεν έχουν σου κάνουν 10% έκπτωσή.

Χαρακτηριστικά θα σου αναφέρω την περίπτωση που έψαχνα DVD player και όχι Home Cinema με έξοδο 5.1 και ήταν οι μόνοι που δεν μου είπαν τις μαλακίες του στυλ "καταργήθηκε", "αντικαταστάθηκε από την ψηφιακή έξοδο", "δεν έχουν έρθει ακόμη", "είναι παλαιότερα μοντέλα", "αυτό είναι αλλά εγω θα σας έλεγα να δείτε καλύτερα αυτό, που...) ... αλλά μου έδειξαν κατευθείαν ποια έχον 5.1, και δε μου αράδιασαν ένα σωρό ψέμματα και έπεα πτερόεντα.

Επίσης, δεν είσαι ο μόνος έξυπνος που κατάλαβε οτι είναι 1,5%, κάτι το οποίο στο κάτω κάτω το γράφει παρακάτω.

3-4) το διαφημιστικό υλικό μπορείς να ζητήσεις να μην το λαμβάνεις και όταν το κατάστημα ανοίγει για τα μέλη έχει σοβαρές εκπτώσεις, ενώ πάντα τα μέλη έχουν εκπτώσεις για ένα χρονικό διάστημα σε νέα προιόντα. (πχ, το Pro Evolution Soccer 5) ενώ πωλούταν από παντού και από το ίδιο το κατάστημα για 49,99 (ναι 50 - 0,01, κανείς δεν είναι τόσο ηλήθιος) τα μέλη το έπερναν 29,99 και 50 πόντους επιπλέον....

Αυτά και άλλα πολλά....

GreekForum said...

Δεν αμφιβάλω για το ότι κάτι "βγάζεις" με τη συνδρομή. Αυτό για το οποίο έχω αμφιβολία είναι το κατά πόσον αυτό που βγάζεις είναι περισσότερο από αυτό που "χάνεις" και το φυλλάδιο κάθε άλλο παρά με πείθει.
Προφανώς πρέπει να ψωνίζεις πολύ για να έχεις πάρει ήδη 25€ (Και μάλιστα σε δωροεπιταγές όπως λες, αντί για ρευστό όπως σε αφήνει να φανταστείς το φυλλάδιο).
Αξίζουν οι τιμές όμως που έχουν σε σύγκριση με άλλα καταστήματα; Και ο συνδυασμός τιμής / σέρβις (ιδίως after-sale);

Πήγα από εκεί (έτσι βρήκα και το φυλλάδιο) και οι τιμές στα βιβλία δε με εντυπωσίασαν. 10% έκπτωση (το μέγιστο επιτρεπόμενο) κάνουν και άλλα βιβλιοπωλεία έτσι κι αλλιώς. Σημασία δεν έχει πόση "έκπτωση" σου κάνουν αλλά ποια είναι η τελική τιμή που πληρώνεις.

Αν βρεις ένα βιβλίο π.χ. 0,70€ φθηνότερα κάπου αλλού σου δίνουν πίσω 1,40€; 1,40€ κάνουν τα δύο εισιτήρια του ΗΣΑΠ (ή αντίστοιχη βενζίνη) + ο χρόνος που θα χάσεις για να πας και να ζητήσεις τα χρήματα πίσω... Ακούγεται ωραίο αλλά συμφέρει; Και αν ναι, πόσοι θα το κάνουν;

Τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο να "δέσουν" τον πελάτη, με ένα κατάστημα. Κατ' αντιστοιχία με τα προγράμματα frequent flier των αεροπορικών εταιρειών (που δεν σου κοστίζουν και τίποτα). "Loyalty programs" λέγονται άλλωστε. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι με συμφέρει ως καταναλωτή να δένομαι με μία εταιρεία ή ένα κατάστημα κατ'αυτόν τον τρόπο.
Φυσικά αν εσύ για τους λόγους σου θέλεις να ψωνίζεις εκεί έτσι κι αλλιώς, τότε καλά κάνεις και γίνεσαι και μέλος. Και προφανώς δε μου πέφτει λόγος για τις επιλογές του καθενός.

Unknown said...

Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω, αλλά είχα χάσει τη διεύθυνση.

Ναι έχω κάνει πολλές αγορές (DVD Player, 4-5 παιχνίδια, 4-5 DVD, αξεσουάρ για iPod, έναν εκτυπωτή, αναλώσιμα, 2-3 βιβλία κ.α.
Το ποσό των 25 ευρώ για αυτά δεν είναι και κάτι τραγικό αλλά και πάλι, δεν είναι και τίποτα, μιας και οι τιμές τους είναι κανονικές και το 90% των όσων ήθελα διαθέτονταν στις χαμηλότερες τιμές στο Mall. τα αναλώσιμα είναι συνήθως πιο ακριβά από το πλαίσιο, αλλά το πλαίσιο δεν έχει SONY DVD-R και CD-R (η SONY μου έχει δώσει την εντύπωση πως είναι top-class, αν και το πιθανότερο είναι να κάνω λάθος).

Εννοείται πως δεν υπολογίζω ποτέ τα μεταφορικά καθώς είναι επιλογή μου να πηγαίνω από τον Ταύρο στο Μαρούσι μόνο και μόνο για βόλτα, και όχι για τις τιμές. Τώρα βόλτα στο Mall, μπορεί και να ακούγεται άκρως καταναλωτιστικό για έναν 17χρονο, αλλά ένα Σάββατο μπορώ κι εγώ να ξεχάσω τα προβλήματα τα δικά μου και της ανθρωπότητας, και να γίνομαι ένα γουρούνι 6 ώρες τον μήνα. Γιατί δεν είμαι καθόλου, αλήθεια.

Στο θέμα μας όμως, με των εκτυπωτή, HΡ, όταν μου έκανε νερά (δεν τύπωνε έγχρωμα, και δεν ήταν θέμα configuration) τον πήγα εκεί και σε 5 μέρες τον πήρα πίσω.

Το συγκεκριμένο κατάστημα το προτιμώ γιατί έχει γνώση και υποστίρηξη στα προϊόντα της Apple, υπολογιστή της οποίας θα αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία γιατί δεν πάει άλλο με τα Windows (ούτε καν τα Vista)

GreekForum said...

Αυτό για την Apple το έχω διαβάσει και από άλλον (σε αντίθεση με την ελληνική αντιπροσωπεία για την οποία ακούγονται τα χειρότερα...). Οσο για τα Vista, ε, ας κάνουμε μια μικρή υπομονή.