7.6.05

Νέο blog - Νέα εφημερίδα

Ξεκίνημα του blog με ένα σχόλιο για μια νέα, δωρεάν, εφημερίδα. Λέγεται "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" (όπως το γράφω, με μικρά και μεγάλα, ώστε να προσέχεις μόνο το 'ΠΟΛΙΤΗΣ') και όπως εμμέσως πλην σαφώς αναφέρει το editorial του Διευθυντή της ανήκει στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος "Αλληλεγγύη".

_Κατ'αρχάς το να εκδίδει εφημερίδα μια ΜΚΟ μου φαίνεται περίεργο σχήμα. Δεν ξέρω πως συμβιβάζεται αυτό με το χαρακτήρα της παρά τα λόγια του εκδότη περί διαφάνειας "στις κινήσεις μας, στη διαχείριση των χρημάτων της ανθρωπιστικής βοήθειας κτλ.". Εκτός και αν η εφημερίδα ουσιαστικά χρηματοδοτείται εξ'ολοκλήρου από την Εκκλησία της Ελλάδος και η "Αλληλεγγύη" είναι απλά ένας ενδιάμεσος ή ένα προκάλλυμα για να μη φαίνεται ότι είναι εφημερίδα της Εκκλησίας.
_Για την οργάνωση αυτή καθεαυτή (την "Αλληλεγγύη") έχω ακούσει αντικρουόμενα σχόλια. Έχετε άποψη; Γνώση;
_Το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τον τίτλο "Αλληλεγγύη" μου φαίνεται προκλητικό ή έστω ενοχλητικό. Το όνομα της οργάνωσης / συνδικάτου που έριξε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Πολωνία να χρησιμοποιείται από μια Εκκλησία που σχεδόν τίποτα δεν είχε να πει κατά του κομμουνισμού (τουλάχιστον η Εκκλησία της Ρωσίας);

Ένα πιθανό πρώτο δείγμα γραφής παίρνουμε στη σελίδα 5 (Επιμέλεια (δηλ;): Λήδα Παλαιολόγου) όπου σε άρθρο με τίτλο "Η Ευρώπη κακομεταχειρίζεται τα παιδιά της" διαβάζουμε τα εξής θαυμαστά και εξόχως παραπλανητικά / αντιδυτικά:

"Θύματα ενός... απάνθρωπου πολιτισμού αποτελούν τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην 'πολιτισμένη' Δύση, όπως στην Ευρώπη ή την Αμερική. Παρά τη διεθνή κατοχύρωση των δικαιωμάτων του παιδιού και τις διακηρύξεις του ενάντια στη βία, ο δυτικός πολιτισμός αποδεικνύεται πολύ πιο σκληρός και πρωτόγονος από τις άλλες κουλτούρες."

Η συνέχεια όμως του άρθρου αντικρούει την αντιδυτική παράκρουση στο ξεκίνημα, καθώς ευθύς αμέσως αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για "μία συγκριτική ανάλυση παιδικής κακομεταχείρισης στις πλούσιες χώρες... κατέδειξε ότι σχεδόν 3.500 παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από κακοποίηση ή παραμέληση στο βιομηχανικό κόσμο". Άρα, η ανάλυση αφορά αποκλειστικά το τι γίνεται εντός των δυτικών χωρών και δεν συγκρίνει τις δυτικές χώρες με τις άλλες σύμφωνα με την ίδια την εφημερίδα / δημοσιογράφο(;) ("...Επιμέλεια";;;).

Ψάχνοντας στο site της UNICEF βρήκα την αναφερόμενη μελέτη, τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας για την κατανόηση και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επιπλέον, βρήκα ένα τρανταχτό στοιχείο που αποδεικνύει το ψέμα των ισχυρισμών αυτών. Η ανακοίνωση της ίδιας της UNICEF αναφέρει: "According to the World Health Organization an estimated 57,000 children under 15 were victims of homicide in 2000."
Και συνεχίζει: "UNICEF estimates that in the industrialized world, almost 3,500 children under the age of 15 die from maltreatment, in other words from physical abuse and neglect, every year".
Κάντε τους υπολογισμούς μόνοι σας...

Απλά αναρωτιέμαι. Είναι τόσο το αντιδυτικό κόμπλεξ κάποιων ελλαδο-ανατολιτών που φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για να βγάλουν τα όποια πολιτικο-ιδεολογικά απωθημένα τους;

1 comment:

Anonymous said...

Δεν είναι τόσο. Είναι ακόμα μεγαλύτεροτ το κόμπλεξ...