26.5.06

Οι απατεώνες εφημεριδάδες και το χρηματιστήριο

Είχε πολύ "πλάκα" να βλέπεις τα πρωτοσέλιδα των φυλλάδων τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη διόρθωση στο χρηματιστήριο. Το σύνηθες μείγμα:
Κανάκεμα των αυτιών (ματιών) του άσχετου αναγνώστη που γυρεύει χρηματιστηριακή ενημέρωση από τη φυλλάδα.
Αίσθηση δικαίωσης για το τέλος του καπιταλισμού που ... έφτασε!
Επιφανειακή ψευδοπληροφόρηση και αριστερίστικος εντυπωσιασμός χωρίς βάθος.
Επίθεση στους κακούς... "ξένους" που έχουν το θράσος να πουλάνε χωρίς να μας ρωτήσουν.
Κτλ., κτλ...
Μια μικρή παράθεση:



"22,8 δις χάθηκαν σε 10 συνεδριάσεις", λέει το ΕΘΝΟΣ: Χάθηκαν; Δεν έχουν ακούσει προφανώς την έκφραση "paper losses" (και "paper profits" αντίστοιχα). Οι μόνοι που έχασαν στην πραγματικότητα είναι αυτοί που είχαν αγοράσει στα ψηλά και πούλησαν με την πτώση, στα χαμηλά. Τα άλλα όλα είναι στα χαρτιά. Όσο για το "Κατάρρευση επιπέδου διδύμων πύργων" εντάσσεται στο σύνηθες σπορ της καλλιέργειας φόβου, προφανώς.

Η Αυριανή (μα καλά, αυτοί οι 3.000 κάφροι που εξακολουθούν να την αγοράζουν κάθε μέρα έχουν σκατά στο κεφάλι αντί για μυαλό;) κάνει ρελάνς: Έκαναν φτερά 5 τρις σε 10 μέρες! Προφανώς χρησιμοποιούν δραχμές ακόμα!!! Μάλλον επειδή τα "τρις" ακούγονται πιο εντυπωσιακά από τα "δις". Γιατί όχι και ιταλικές λιρέττες; Χάθηκαν 2,4 τετράκις εκατομμύρια σε 10 μέρες!



Και φυσικά για όλα φταίνε οι κακοί "ξένοι"! Τους ξέρετε καλά εσείς! Τους είχατε δει όταν είχατε πάει για ψώνια στο Λονδίνο πόσο περίεργα σας κοιτούσαν, και πόσο περίεργα μίλαγαν! Μια ζωή συνωμοτούν εναντίον μας! Παλιοξένοι!


Η δε Ελευθεροτυπία, αφού μας πεί ότι "χάθηκαν 10 δις € σε μία μέρα" επιδίδεται σε μια από τις συνηθισμένες της ... τερατολογίες! Ο λόγος που πωλούσαν τα hedge funds δεν είναι ούτε η κατοχύρωση κερδών ούτε ο πανικός (τους) μετά τα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό και ο φόβος των αυξήσεων επιτοκίων ούτε η αναβολή της συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας. Όχι! Είναι κόλπο, και μάλιστα grosso!
(Παρενθετικά: Μαθαίνουμε όμως και μια, όντως, ενδιαφέρουσα είδηση στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας. Το 42,7% των εξυπνάκηδων, ελληναράδων συμπατριωτών μας δηλώνει ευθαρσώς και αυτοβούλως ότι είναι μαλάκες: "42,7% ψηφίζουν ότι και ο πατέρας τους!" Και μετά μου "θέλουν και αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό" οι φλούφληδες! Ρε δε γαμιέστε λέω 'γω! One man, one vote σου λέει μετά! One monkey, one vote!)
(Basik - και όποιος άλλος τυχόν με διαβάζει - συγγνώμη για το βρισίδι αλλά δε συγκρατούμαι πλέον!)
Και μία σημειολογική παρατήρηση και τελειώνουμε με την Ελευθεροτυπία: Στο ίδιο πρωτοσέλιδο που έχει τον τίτλο "ΤΕΡΑΤΑ" έχει από κάτω τις φωτογραφίες του Τσόμσκι και του Βενιζέλου... :)

Τα Νέα με τη σειρά τους επιλέγουν να χάσουν "20 δις από τις 8 Μαϊου".


Αυτό μου δίνει και μια πολύ καλή ιδέα! Αν είχα εφημερίδα θα κυκλοφορούσα με τίτλο: 25% άνοδος στη Σοφοκλέους τον τελευταίο χρόνο! Αυθαίρετοι αυτοί, αυθαίρετος κι εγώ.

Τέλος, μία ακομη ελληναρίστικη δήλωση του Αλαβάνου για την Εθνική Τράπεζα στην Αυγή:
Κίνδυνος πλήρους αφελληνισμού!

6 comments:

Κ.Τ - FREEBLOGGER said...

Συμφωνώ και επαυξάνω... Η περίπτωση δεν νομίζω ότι αντέχει γιατρειά. Δυστυχώς, ζουμε στην εποχή όπου αφθονούν οι κάθε λογής κουτσαβάκικες ηθικολογίες...

S G said...

χεχε γιαυτο λεω οτι ολες ειναι φυλλαδες...

ειδικα με ενοχλει τρομερα η απατη με την κεφαλαιοποιηση που χαθηκε. Οταν πεφτει η κεφαλαιοποιηση δεν σημαινει οτι καποιος εχασε τοσα λεφτα. ποτε δεν τα ειχε ουσιαστικα! τεσπα, τι να πω...

ΥΓ σε γιεν ποσα λεφτα χαθηκαν? :-)

basik-ly said...

Να λοιπόν που κι άλλοι σε διαβάζουν αγαπητέ!

Πολύ εύστοχος και πάλι!

Εντύπωση μου έκανε, ωστόσο, το άρθρο του Τεγόπουλου στη σημερινή ΚΕ. Μια "επαναστατική" στροφή προς την κατεύθυνση που υποστηρίζουμε εδώ και κάμποσα χρόνια;

GreekForum said...

Αναφέρεσαι στο άρθρο για τα ελληνοτουρκικά και το FIR Αθηνών;
Σίγουρα ενδιαφέρον αν και θα προτιμούσα να μην δημοσιεύεται μια βδομάδα μετά τον θάνατο του Έλληνα πιλότου. Όπως και το άρθρο του Στεφανόπουλου και οι ξαφνικές συμφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Μην παρεξηγηθώ! Θεωρώ απαραίτητο να εξηγηθεί στον κόσμο ότι τα πράγματα δεν είναι ασπρόμαυρα στα ελληνοτουρκικά. Και δεν θα είχα πρόβλημα, αν αξιολογείτο ως θετική / συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση, να προχωρήσουμε ακόμη και σε συνδιαχείριση με την Τουρκία στο Αιγαίο (εκεί όπου τέλος πάντων υπάρχει έδαφος και λόγος για κάτι τέτοιο).

Από την άλλη, φοβάμαι ότι διαπραγματευτικά στέλνεται τελείως λάθος μήνυμα στους Τούρκους αξιωματούχους όταν μετά από μία μόνο απώλεια εγκαταλείπουμε άρον-άρον θέσεις δεκαετιών. Ας "δίνονταν" αυτά στα πλαίσια μιας διαπραγμάτευσης, όχι μεταξύ μας, μέσω άρθρων εφημερίδων!

Βρήκα εξίσου ενδιαφέρον αυτό εδώ, σχετικά με τον Τύπο της μειονότητας.

basik-ly said...

Υποθέτω πως ο Στεφανόπουλος θεωρείται το μόνο πρόσωπο που μπορεί να περάσει μια νηφάλια πρόταση στις επάλξεις του αλαλάζοντος πλήθους.

GreekForum said...

Ναι, δεν διαφωνώ. Απλά με τη χρονική στιγμή της αλλαγής πλεύσης διαφωνώ.